Over vilt en vachtvilt

Wat is vilt?

Wolvilten is een oeroude ambacht. Vilt is een niet geweven textiel soort die tot stand komt door de wol samen te persen met warm water en zeep. De oudste bewaarde viltresten dateren van ca. 6500 voor Christus en werden gevonden in Azie. Wol kan door sop, warmte en wrijving vervilten, dit komt doordat de schubben van de wol in elkaar haken. Vilt is warm, zacht, ademend, waterafstotend.

Wat is vachtvilt?

Vachtvilt is een diervriendelijk en natuurlijk alternatief voor dierenhuiden. Alle vachtvilt producten zijn diervriendelijk in die zin dat er alleen gebruik is gemaakt van de afgeschoren vacht van het schaap. Het lijkt op een schapenhuid maar dan zonder huid en alleen de wol, vandaar de naam ‘vegavacht’. Er worden dus geen schapen voor geslacht!

In het vilt proces worden gekaarde wol en de geschoren lokken tot een geheel gemaakt. Tijdens dit arbeidsintensieve proces wordt er alleen gebruik gemaakt van water, zeep en menselijke spierkracht.

Omdat het een natuurproduct is kan er, ondanks dat alle wol goed is schoongemaakt, her en der een takje of strootje is zitten. En omdat ieder schaap uniek is, is er van een vachtvilt product nooit een tweede. Alle producten zijn handgemaakt met liefde.